Hemester i Helsingborg. Del 1: Tågaborg, Strandpromenaden, Skanör, och Mölle.

67743383_10155993033861910_3375820569256656896_n

Det bästa med att bo i Helsingborg är närheten till stranden och havet.

Jag bor på Tågaborg och har sju minuters promenad ner till Gröningen. När jag är ledig så börjar jag alltid dagen med en tidig morgonpromenad från Tågaborg, med riktning Sofiero slott. Jag tar mig en laktosfri cappuccino på Bröderiet, och sedan promenerar jag ner på stranden. Bröderiet är ett kvarterskafé som fokuserar på surdegsbröd. De har också olika typer av smörgåsar, sallader och go’fika. Personalen är jättetrevlig och kommer ihåg vad du vill ha! De öppnar redan 07, så även när jag jobbar, så hinner jag plocka med mig en cappucino innan jobbet. De spelar ofta douce fransk musik på morgonen och det ger en rofylld start på dagen.

Mitt emot Bröderiet finns Helsingborgs bästa frisersalong: T.I.D.H. Nyligen har en supermysig liten lifestyle/blomsterhandel också öppnat, Floristmakeriet. Det är så kul att det börjar hända saker här!

Tågaborg har verkligen stor potential för mer urban community lifestyle: miljöer för mysiga kaféer och små butiker finns. Hoppas det kommer mer.

Jag älskar blomsterhandeln Axelssons. De har fantastiskt bra kvalitet på deras blommor och de har också superfina inredningsprylar. Jag köpte nyss ett litet olivträd hos dem.

I samma område finns Vikingsbergsparken.

En okänd oas. Vi som bor här hittar till den och kanske borde jag inte prata högt om den! Parken är stor och öppen, samt har en schysst vy över till Danmark.

Det bor stora, fina ekar där, och om man går i riktning stan, så går man igenom grönskande trädgårdar med lavendel och rhododendron.

 

61546897_10155868075041910_3638181219218227200_n

När det inte är grillförbud så tar urbana stadsfolk med sig sina små grillar och har mysig bbq i parken. Det finns en söt lekplats för barn, och ett stort grönområde, som är perfekt för en halvdags chill. I maj hade vi  picknick med 25 personer från jobbet i parken. Det var succé!

-Men Helsingborg är så mycket mer än Tågaborg, även om jag älskar att bo här!

När man närmar sig stranden, från Tågabacken,  så finns underbara Hallen, på korsningen Tågagatan – Drottninggatan. Det är ett höst och vinterställe i min mening. De verkar ta ledigt stor del av sommaren. På Hallen tar jag mig en gott glas rödvin ( väldigt bra urval på vin!), tillsammans med vänner, på fredagskvällar , och njuter Hallens unika tapastallrik. Detta är en medelhavsinspirerad, upmarket deli som jag verkligen rekommenderar för AW på fredagar.  Här hittar jag favoriter från Frankrike, Italien och Spanien. På helgen kan man köpa med sig massor med gott och ta med sig till stranden. Till exempel lufttorkad skinka, kryddiga korvar, goda ostar, samt fina, söta bakverk.

Vidare i samma område finner du underbara Etoile, som är perfekt för morgonmöten med kaffe och croissant, likaväl som att dricka ett glas rosé en ljum sommarkväll. Etoile är franskinspirerat och har en skön stämning. Det händer mycket där på kvällstid. Bra vibes. Relaxed. Jag behöver gå dit mer!

Nere vid stranden möts jag av vinterbadarna.

Det är den äldre generationen Helsingborgare, som badar vid träddäcket, vid första bryggan, året runt. Jag är jätteinspirerad av dem! Jag önskar att jag skulle ta modet till mig och bada under hela året, jag med. När jag bodde i Cassis, Frankrike, så vinterbadade vi…men då var luften alltid lite varmare än här! Det har ju enorma hälsoeffekter att bada vintertid! Bra för blodcirkulationen, har jag hört. De verkar ha en god gemenskap mellan dem, vinterbadarna.  Man kan kanske säga att de är Helsingborgs blåzonare?

Längs stranden promeneras,  joggas och cyklas det på morgonen. Det finns två kallbadhus och ett utegym längs stranden. Småbarnsfamiljer hittar roliga piratlekplatsen. Om sommaren så badas det också, såklart. Du kan välja att bada på trädäck vid Gröningen, på den vita sandstranden, i kallbadhusen eller vid något annat lite mer privat strandhugg längs kusten.

67462150_10155992288596910_7170228552397225984_n

De restauranger som jag gillar är Moyo, vid norra hamnen, Via 95 och Fria Bad och Bar. De har alla den där rätta beach-känslan som jag alltid söker efter. Dessutom finns tropiska stranden, lite längre bort, mot stan. Vid norra hamnen, med alla segelbåtarna,  hittar du Espresso house och en mängd restauranger. Jag hänger sällan där, utan föredrar strandområdet.

Vid norra hamnen hittar du  Dunkers Kulturhus, Konserthuset och Stadsteatern.   Ett ställe som jag tycker är urspännande att gå till, i samma område,  är BreakOut Sweden, var du och dina vänner/kollegor/familjemedlemar blir “inlåsta” i ett rum och du ska, med hjälp av olika ledtrådar, hitta ut. Otroligt kul!!!

Om du fortsätter mot stan så kommer du till Knutpunkten, som inte är världens mest mysiga plats. Thank God så hålls den på att byggas om. Well. Därifrån tar du iallafall färjan över till Helsingör, Danmark, eller tåget mot Köpenhamn om du vill ta en dag i den danska huvudstaden….men det är en annan artikel. Jag har bott i Hellerup utanför Köpenhamn, så jag har en hel del tips att ge, från Öresundssidan av Danmark.

Om man fortsätter längs stranden, åt andra hållet, mot Sofiero, så går man förbi Vikingsstranden och Strandhuset.  Vid Strandhuset håller också en surfklubb till. Under blåsiga dagar kan man se kite-surfare som utgår därifrån.  Promenera vidare och du kommer till en uppförsbacke. Perfekt för träning. Man kan ta den flera gånger i sträck! Superjobbigt! Den leder dig till Brödkultur 2.0. Detta ställe får du inte missa. Nu talar vi landsbygdspoesi. Det är ett kafé i lantlig still. Ett stenkast från stan och du känner dig som ute på landet. Tänk surdeg – igen- ,  stora levainbröd, egenproducerad lemonad efter säsong, egenslungad honung, hälsosam frukost med supergoda ägg, och mycket mer. Gå hit en tidig morgon. Om du tänkt dig lördag lunch så hade jag nog reserverat plats.  Hit kommer många som promenerar och joggar på morgonen.

I området runtomkring kan du ströva och känna dig som om du vore ute på landet.

Du kan också besöka underbara Sofiero slott och trädgård. En av mina favoritställen i Helsingborg. Bästa perioden är så klart våren då rhododenron slår ut. Magiskt! På Sofiero ordnas det ofta events. Kolla deras hemsida.  Sist jag var där var det för Vårruset i våras. När vi talar om vacker utomhusmiljö och kultur så rekommenderar jag varmt Fredriksdahls friluftsmuseum och trädgårdar. Jag älskar att gå dit på våren när allt börjar slå ut i träden, eller på sensommaren när alla rosor blommar och doftar så gott! Här hålls det marknader och det ordnas ofta events av olika slag, på de olika museumen. Min pappa gillar grafiska museet. Jag gillar speciellt marknaderna. Många yngre barn tycker om att fira nationaldagen på Fredriksdahl.

Idyll. Gå dit!

Stranden är  mitt  vardagsrum.

Det är här jag hämtar kraft och energi, var jag fyller på D-viatmin, var jag tankar lycka och får livet i balans. Hit går jag själv för att få lugn och ro. Jag tittar på havet och dess rörelser. Jag går hit med mina barn för att mysa och ha det roligt. Jag går hit med vänner för att ha picknick, dricka rosé och se på solnedgången. När jag vandrar hemåt igen tänker jag att det här är en fantastisk plats att bo på!

Jag är inte en sån typ som älskar att hänga på stan och gå på Väla. Kan dock sägas att vår stad är liten och charmig och vårt shoppingcenter utanför stan stort;-)

Stadsbiblioteket är en oas för mig. Hit går jag för att bli omgiven av stories. Jag gillar att sitta och skriva där och låna med mig böcker om mat, resor, och något skönlitterärt. Att läsa är ju ren lyx. Sommarlyx. Fast egentligen är ju läsning absolut nödvändigt. För fantasin och innovationsförmågan.

Jag lånade en bra bok och åkte till Skanör häromdagen.

Skanör och Falsterbo, med Höllviken är  några av mina Skånefavoriter som jag ofta återvänder till. Dock helst inte under högsommaren. Då är det för mycket folk för min del. All annan tid på året fungerar för mig. Det är dock aldrig så fullt på stranden i Skanör, som det kan bli på stränderna nere vid Medelhavet. Det är bara det, att när man har ynnesten att uppleva Skanör och Falsterbo off season, så föredrar jag det!

67618016_10156002276071910_1406028218032455680_n

Jag älskar att ta med en strandstol och sätta mig i lä, vid något litet gulligt hus i sanddynerna och läsa. På riktigt soliga dagar föredrar jag att sola på den breda stranden i Skanör och doppa tårna i havet. Vattnet är kristallklart. Det har varit gånger när jag fotat havet och lagt upp på mina sociala medier och folk frågat mig var jag är, då det sett ut som Grekland. Ibland är det dock lite väl mycket tång vid havsbrynet, för min smak.

I Skanör kan du testa Stand Up Paddle. Otroligt avslappnande och spännande på samma gång.

67361836_10156002275961910_4544832941204701184_n

När du ankommer  Skanör, så tar du riktning hamnen, för det är däromkring mycket händer. Om du är hungrig finns det flera olika strandrestauranger, men de flesta är i prisklass dyr. Ska du äta något riktigt gott, som inte är seafood, så ta en halloumiburgare på Fingermat. Jag säger bara: OMG. Jag kan åka till Skanör bara för den! Du finner också ett fiskrökeri i Skanör,  varifrån jag gärna köper med mig  rökt makrill.

Med Falsterbo och Höllviken  så tänker vi mer strand och mindre kommers.

Perfekt att kombinera efter sinnesstämning. Stränerna där är vita och finkorninga. Du kan fullständigt zooma ut från allt som heter vardag. Du kommer att märka att det har en lugnande effekt att vistas där.

I Höllviken finns Vikingabyn som du måste åka till om du har barn! Gärna på en av byns temadagar! Jag är lärare och haft turen att få leva som en viking för en dag och alla älskade det, eleverna och vi lärare.

60982430_10155862604726910_6226137432987795456_n

Stranden nedanför Höllvikens Vikingaby.

Tomatens hus i lantliga Vallåkra.

Riktning norrut igen och då är Tomatens Hus i Vallåkra  väl värt ett stopp.   Området kring Vallåkra är lanligt och rogivande.

67221626_10155995978611910_417192142218199040_nHär odlas det tomater och annat gott. Sist jag var där fick jag med mig små, fina gurkor, zucchini, färsk mynta, chilli, citronmeliss, rosmarin och basilika. Såklart olika typer av tomater. Röda, oranga, gröna och gula.

Tomatens hus är ett feelgood place och du kan också avnjuta lunch i samma område, på Miss Alice. Deras tomatpaj är känd av en anledning!  Den är OTROLIGT smakrik. Har aldrig lyckats fixa ett sådant krispigt pajskal som deras;-)

I området finner vi också Malmö, Lund, Lomma och Bjärred. De får komma i andra artiklar framöver! Hade vi åkt sydost hade vi kommit till Österlen. Jag lovar. Det ska bli en artikel om det med!

En annan dagsutflykt som jag verkligen gillar är Mölle.

Jag åker på morgonen så jag kan komma fram till Krapperups slottscafé  precis när de öppnar, för att fånga dagen på bästa sätt. Innan du ankommer Krapperup, så kör du förbi flera ställen var lokala producenter  säljer sina produkter från den skånska jorden: potatis och grönsaker, frukt, hallon, jordgubbar, och annat gott. Är det sommar så ser du också hur det skyltas om loppis både här och där. Gör en avstickare. Man kan verkligen fynda roliga grejer här!

Krapperups slott syns från vägen och  är i färgskalan terrakotta. Det badar  i ljuset på varma sommardagar! Du kör längs en djup och vacker allé. När du kör från Helsingborg, så har du slottet på din vänstra sida.

67318087_10155996494316910_6990681533396811776_nDu måste gå in i den  underbara rosenträdgården som har  en hemlig trädgård bakom slottet. Jag får lust att skriva en roman när jag är där! Bland blomsterbuskarna flyger färgglada fjärilar och man har känslan av att tiden stått stilla, och ut ur en slottsport skall det snart komma en skånsk greve och grevinna.

67352876_10155996494171910_7738516218159562752_n

Innan man kör vidare så råder jag dig att intaga fika på caféet. På soliga dagar sitter du ute under en stor ek. Under höstliga dagar så sitter man inne, var det känns som man just gått in i någons hem för hundra år sedan. Cafeéet är byggt i, vad ser ut som en gammal lada, med vackra träbjälkar. Fina, broderade gamla stolsdynor och kuddar  pryder möblerna. Menyn är en vällyckad blandning av modernt fika och gammeldags farmors fika.

Efter Krapperup kör man vidare till Mölle. Redan här känns det lite som “utomlands”. Ett vitt kapell syns till höger innan du kommer in till byn. Du kör förbi Mölle Krukmakeri. Ett ställe var jag gärna stannar och äter soppa på vintern och köper keramik.

 

54346768_10155732854976910_7990811092571914240_oDu kör med riktning mot hamnen. Här möts du av något som liknar  en engelsk by vid havet. Husen är bygda i vacker arkitektur som harmonierar med naturen. Du ser en hamn med söta, små fiskerestauranger. Vill du äta fish’n’chips, så kan du göra det här. Vi gillar att ta med picknick när vi kommer till Mölle.Under blåsiga dagar, när det går vågor här, så kan du se surfare i den lilla viken bredvid hamnen. Du kanske vill surfa själv? På den lilla bergssidan till höger  ligger vackra Grand hotel Mölle.

Vad jag gillar att göra när jag är i Mölle är att gå en prommenad längs Kullabygdens klippor. Vi startar borta vid badet och promenerar med riktning Ransvik Havsveranda. En pärla, en skatt. Ett måste.  Det går en stup trappa ner  från promenadstigen, till denna lilla oas. Här kan du äta och fika, samt bada från klippor och brygga.

Här vill man stanna.

Det kan du göra.

11708052_10152878320006910_2162983248632778919_o

En annan dag kan du insupa skönheten och sedan promenera vidare mot fyren och naturrum och sedan tillbaka till Mölle längs vägen. Detta tar goda 3-5 timmar. Jag fullkomligt älskar den promenaden. Ta på dig stadiga skor och ha med vatten, samt något att äta.

11872314_10152878320186910_3834913101007612821_o11850739_10152878320391910_6142719144112392710_o (1)

När du kör hem, så ta en omväg genom vägarna kring Arild. Där finner du en alldeles äkta skånsk vingård, Arilds Vingård! Bara det! Du är nu ute på Kullahalvön och här vill man verkligen stanna. Många cyklar i området och hyr ett Airbnb. Söker du lugn och ro i kustmiljö så hittar du säkerligen något du gillar i dessa områden. Du kan också övernatta på vingården och njuta av deras vin, samt mat från Kullabygden, i deras restaurang. Note to self. Det måste jag också göra!

På väg mot Helsingborg igen brukar jag svänga inom Mölle Fiskrökeri i Höganäs. Jag köper rökt makrill och inlagd skärgårdssill. Bara tanken får mig att vilja åka tillbaka så snart som möjligt!

 

Om du har tips på ställen i dessa områden som jag just skrivit om, så hör av dig!

Jag har glömt massor och kommer att lägga till platser.

Jag hoppas att du blir inspirerad av att hemestra i Skåne!

Yvette Larsson

Inflyttad till och förälskad i Skåne.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s