Hösta – konsten att mysa.

• HÖSTA • Hösta är det som gör mig lycklig under höstmånaderna. Då myser jag med min familj. Vi tänder ljus på morgonen, talar inte mycket just då, äter gröt med mormors lingon- eller blåbärssylt och försöker ta det lugnt i den tidiga morgontimman.

Jag plockar fram mysiga tröjor, helst i omfamnade färger. Äppelplockning står på agendan och om vi har tur finns det vindruvsplockning också. Doften av äppelpaj, som sprider sig i hemmet är rogivande. Det luktar sött: vanilj och kanel.

På hösten älskar jag att resa och gå på marknader. Det finns marknader i både Rumänien och Frankrike som får mitt hjärta att slå dubbla slag av glädje, bara vid tanken. När jag bodde i Rognes, Provence, så frekventerade jag ofta den lokala byamarknaden. Det jag älskade var de lokala produkterna och själva stämningen. Hela marknadsgåendet blev nästan en sakral upplevelse. Längtan innan och entusiasmen under marknaden, var en fest för sinnena. Varma, solmogna tomater, getost producerad i grannskapet, pumpor i olika storlekar och färger, potatis, auberginer, vitlök, vill du smaka? Lusten att äta vegetariskt var där hela tiden.

Lusten att flytta tillbaka till en plats där eftermiddagsljuset är magiskt, finns också där hos mig. Dock söker sig praktiska saker fram: jobb, bra skola, boende, kunna överleva och leva. I det sammanhanget står sig Sverige väldigt bra.

I Skåne, var jag bor, har vi goda chanser att hösta väl. Glädjen för god mat finns här. Vi har vacker natur, mysiga byar, intressant arkitektur, och lugn och ro. Vi har havsmiljö och med den, gamla fiskesamhällen. När jag går på promenad nere vid havet, så ser jag Danmark framför mig.

Jag tror minsann det ska få bli mer Danmarksinspiration i år. Louisiana, konstgallerier, smörrebröd, och besöka våra gamla favorithak.

Sedan vill jag fortsätta drömma om huset på landet där jag hör tuppen gala på morgonen.

Ha en bra höst! Tack Micael Dahlen för ordet HÖSTA. Briljant!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s