Jag ska skriva noveller om södra Frankrike.

28377945_10154988204306910_1979737146484345738_nJag ska skriva noveller om södra Frankrike. Men var börjar jag ? De finns så mycket att skriva om. Södra Frankrike  är en sensuell plats där alla sinnen kommer till liv.

Ska jag skriva om växtligheten ? Om plantanerna, olivträden, de olika palmerna, rosmarinen, mandeln, apelsinerna, citronerna, lavendeln, rosorna, bergamotten, pinjeträden, basilikumen, tomaterna, courgetten, auberginen, paprikorna, vitlöken, löken ? 

Ska jag skriva om språket , som växer fram som poesi i min själ ? 

Ska jag skriva om moules frites, fisksoppan, bouillabaissen, aiolin, oursinerna och ostronen ?

Ska jag skriva om hur jag lärde mig att äta oursin när jag bodde på 2 rue Laurent Ventron i Cassis ?  Ska jag skriva om att jag ett tag lyckades blir less på ostron för jag åt dem så ofta, direkt från fiskarna i Cassis ? 

Ska jag skriva om de pastellfärgade husen med fönsterluckorna ? De som jag alltid måste fota ? De som badar i ljuset av solen, och de  som målats gula, röda, och terakotta ? 

Ska jag skriva om gubbarna som dricker rosé, 51, Pastis och går till Café de la Place i St.Paul de Vence ?

Ska jag skriva om de färggranna båtarna  i Cassis och berätta om den dagen i september då jag åkte båt och hoppade rakt ner  i Medelhavet och kunde se botten, men botten var 30 meter ner. – Och hur Cap Canaille tornade upp sig som en terrakottaröd klippa, skyddandes, den stått där i alla år.

Ska jag skriva om des agrumes, om citrusfrukterna, Confiture d’orange, citroner, mandariner och den underbara marmeladen jag åt i La Bocca utanför Cannes ?

Ska jag berätta om de provencalska marknaderna, där jag får smaka på tapenade, tomatine, citronette och krispiga grönsakschips ?

Ska jag berätta om mannen i Cannes, som ville bjuda in mig på apero klockan 10 på morgonen en kylig dag i februari ?  Tryffel, Madame, c’est l’heure d’apero
Ska jag berätta om alla de franska, eleganta damerna som luktar rosenolja eller den sydfranske mannen som röker som en borstbindare ?

Eller ska jag skriva om ödmjukeheten inför  människan och våra tillkortakommanden ? Ingen av oss är perfekt. Ibland är vi starka, ibland svaga, glada, överraskade, arga, tysta, pratsamma, påhittiga,  …ja, vi är allt och det är det som gör oss mänskliga. Du behöver inte vara perfekt jämt och ständigt. Ska jag skriva om hur Medelhavet lägger sig som ett helande balsam över själen ?

Konsten ska jag i alla fall skriva om.

Om …

Prevert

Miro

Chagall

Picasso

De var alla i St. Paul de Vence och det var jag med ! De och jag !

Jag ska skriva om den hemlagade pastan som kommer i uttryck som ravioli, linguine, spagetti.

Jag ska skriva om hur vågorna låter när de slår mot strandkanten en dag i februari när alla säger olala över den sibiriska kylan som även lagt sig över Côte d’Azur.

Jag ska skriva om vinet som alltid är gott.

Jag ska också skriva om livet som är härligt och hur alla sinnen kommer till liv   !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s