Berätta historier

” Kvinnan framför mig var en väverska och hon brukade sitta och väva på magiska vävar. Vävar som växte fram i hjärtat och estetikens tjänst. Tygstycket var kärlek och färgerna blomstrade fram likt rosor som slår ut i en rosenträdgård. Mönstren hon vävde var uråldriga symboler som talade om födsel, kärlek, glädje, giftemål, sorg, tid, plats, ja hela livet kunde tolkas i väven.
När hon inte vävde så broderade hon. Symbolerna gick igen i de blusar som hon broderade. Det fanns symboler för gammal och ung. För styrka, för tro och för evigheten. 


Ibland vävde hon mattor. Tjocka, kraftiga mattor som var sköna att gå på om vintern. Mönstren var färgrika, symmetriska och eleganta. Hon älskade att väva blomstermönster. Blommorna väckte upp liv i ett vinterhus. När det var kallt och kargt ute, kunde mattan lysa upp tillvaron inne. 


Magin, som hon hade inom sig, var överförd från hennes mor, och mormor. Från hennes mormorsmor och hennes mor. När man kom till Elena så var det som att tiden stannade upp. Det formligen gick inte att tala eller röra sig snabbt. Rummet lade en varm mantel över den som kom in farstun , i Elenas ombonade hus. 


Kom in , kom in. Lämna stressen bakom dig. Här står tiden stilla. Låt dina fötter känna det mjuka trägolvet. Kom in i allrummet. Märk naturens signatur i möblerna. Se alla vackra keramikkärl med blomstermålningar, som står i ena fönsterkarmen. För handen på tomaterna som ligger på köksbänken, likt ett stileben. Plocka upp dem och känn dess arom. Märk vad det gör med dig. Du ler. Eller hur ? 


Vad är en kall , importerad , perfekt tomat på Hemköp mot den här ? frågade Andrei med bitterhet och kyla i rösten.


Andrei älskade att sitta ner och höra när de äldre berättade historier. Han lyssnade som en som är förälskad. När den äldre började berätta om gamla objekt , eller om händelser som pågick inom den rumänska motståndsgruppen under kommunisttiden , eller mat, så fanns inte världen runtomkring. Andrei badade i värmen från den gamla. ”

Av : Yvette Larsson / Mellan himmel och jord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s