Landet där musiken från fåraherdens flöjt ännu hörs. 

Han står där på flygplatsen och väntar på att checka in. Han ska lämna Bukarest igen och åka och jobba för ett företag i Malmö. 9 veckor jobb, 3 veckor ledigt. Han får ingen lön när han är ledig . Han får ingen lön om han är sjuk en dag . Han får mindre lön än de svenska arbetarna hos hans arbetsgivare . – Men ! Lönen han får är ändå mycket högre än den i Rumänien. Så han gör det. Han åker en till gång. Han vill egentligen inte lämna sitt land. 

Egentligen vill han bara att politikerna ska ta börja ta hand om sitt folk , att korruptionen ska sluta, så han kan stanna kvar i sitt land. Landet där de inbjudande bergen kallar, där musiken från fåraherden’s flöjt ännu hörs , där solen värmer på sommaren och var skämten ekar bland folk. Hans land där människor fått kämpa , där de gamla bjuder dig på flädersaft när du frågar om vägen. Platsen var solblommorma brister ut i leenden på sommaren och var lukten av libbsticka fyller hela trägården. Han vill stanna kvar och äta tomaterna från hans mors gård och plocka aprikoser från trädet . Han vill njuta ett glas vin under vinrankorna, diskutera med vännerna och njuta livet . Det finns vemod i denna avgång. Han ser sig omkring och nickar. Så många som honom som också är på väg. Malmö. London. Amsterdam. Rom. Madrid. 
Yvette Larsson

Juni 2017.

Berättelser om Rumänien. 

#BerättelseromRumänien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s